Begroting 2019

1 Veiligheid

B. Speerpunten van beleid

Verhogen van het veiligheidsgevoel op risicoplekken en hotspots

In het najaar van 2018 wordt een nieuw Integraal Veiligheidsplan 2019 - 2022 aan de Raad aangeboden. Middels dit veiligheidsplan worden de prioriteiten voor de komende jaren vastgesteld. Aan de orde komen in ieder geval de aanpak van overlast in zijn algemeenheid via de Integrale Aanpak Wijkgericht Werken (IAWW), de aanpak van de zogenaamde “brievenbuspanden” en de aanpak van drugshandel (o.a. aanscherpen drugsbeleid). Ook de doorontwikkeling van het wijkgericht werken binnen het cluster handhaving is hierbij belangrijk. Herkenbare gezichten in de wijk, samen met de wijkagent optrekken en projectmatig aan de slag zijn en snel en adequaat klachten afhandelen en de resultaten terugkoppelen zijn uitgangspunten, die verder ontwikkeld gaan worden. Daarnaast zal meer nadruk gelegd worden op de preventieve kant, waardoor eveneens een positieve bijdrage wordt geleverd aan het veiligheidsgevoel. Dit alles is een voortzetting van hetgeen in 2018 reeds is opgestart, dan wel een ontwikkeling heeft doorgemaakt en waar in 2019 nog intensiever op wordt ingezet.

Gekoppeld aan het Integraal Veiligheidsplan worden aanvalsplannen per buurt opgesteld. Per buurt worden maatregelen/acties benoemd en uitgevoerd, die maatwerk bieden aan de betreffende buurt. Uiteraard is het niet mogelijk om alle buurten tegelijk “aan te pakken”, maar wordt hierin een prioritering aangebracht. Zo zal in oktober 2018 het aanvalsplan Bleijerheide/Nulland aam het college worden voorgelegd en zullen de aanvalsplannen Rolduckerveld en Heilust volgen in december 2018 respectievelijk april 2019.

Het veiligheidsgevoel van inwoners wordt voor een groot deel bepaald door de objectieve veiligheid in een gebied. Een bepaalde categorie van delicten, de zogeheten High Impact Crime delicten, is in hoge mate bepalend voor de subjectieve veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn delicten als diefstal/inbraak woningen, straatroof, overval, geweld/mishandeling en (drugs)overlast. Net zoals in 2018 zet de gemeente samen met ketenpartners in 2019 nadrukkelijk in op het bestrijden van deze categorie delicten, waarbij de rol van de gemeente in het kader van de ketenaanpak grotendeels is gelegen in het werkgebied preventie. De in het verleden opgestarte activiteiten als het organiseren van bijeenkomsten voor bepaalde doelgroepen (senioren, ondernemers of bewoners van een bepaalde buurt), het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), de Buurt Whats-app groepen, de buurtpreventieteams en Burgernet zullen in 2019 onverminderd worden voortgezet. De persoonsgerichte aanpak onder coördinatie van het Veiligheidshuis Parkstad zal worden doorontwikkeld.
Samen met de Brandweer zal het project “Brandveilig leven” in 2019 nader worden uitgewerkt. Hierbij valt te denken aan het betrekken van thuishulporganisaties bij dit project om vooral te signaleren en actie te ondernemen, indien medewerkers van de thuishulp “achter de voordeur” (brand)gevaarlijke situaties aantreffen. Helaas is dit project in 2018 niet/onvoldoende van de grond gekomen.