Begroting 2019

7 Volksgezondheid en milieu

B. Speerpunten van beleid

Zorgen voor bewustwording van het belang van duurzaamheid bij de inwoners

Duurzame ontwikkeling betekent dat het voorzien in onze huidige behoeften niet ten koste mag gaan van de mogelijkheden van toekomstige generaties. Het is van belang dat we een zo optimaal mogelijke balans vinden tussen sociale, ecologische en economische belangen, handelend vanuit een integrale duurzaamheidsvisie waarin meerdere beleidsaspecten met elkaar verweven worden over de verschillende bestuursportefeuilles heen. De opgaven waar Kerkrade voor staat zoals de energietransitie, duurzame economische ontwikkeling, integratie en participatie, en de inzet voor een schone leefomgeving, zijn steeds meer verbonden met wereldwijde opgaven. In 2015 heeft de VN de 17 ‘Global Goals’ vastgesteld die samen voor de periode tot 2030 een belangrijke wereldwijde agenda vormen voor de aanpak van deze opgaven. Deze VN-doelen raken eveneens aan belangrijke gemeentelijke opgaven waartoe we op onze beurt weer nauw samenwerken met maatschappelijke organisaties, burgers en bedrijven. We gaan bepalen hoe we deze duurzame ontwikkelingsdoelen kunnen gebruiken als referentiekader voor ons duurzaamheidsbeleid.
Op het gebied van de ecologische dimensie van duurzaamheid ligt de focus vooral op het verder vormgeven van de energietransitie in de gebouwde omgeving en de transitie naar aardgasloze nieuwbouw en wijken.  Continuering van het zeer succesvolle zonnepanelenproject voor onze burgers vormt daarvan een belangrijk onderdeel. We zijn ons ervan bewust dat de gemeente voor verduurzaming afhankelijk is van de wereld om ons heen en er een andere rol van de overheid nodig is. We zullen dan ook de samenwerking blijven zoeken met andere partijen (deelname Parkstad Limburg Energie Transitie (PALET)), actoren en investeerders. Tevens blijven we inzetten op het vergroten van de bewustwording van duurzaamheid bij onze inwoners. Immers, duurzaamheid begint met bewustwording. Ook gaan we onderzoeken hoe we onze burgers optimaal kunnen ondersteunen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving en in de energietransitie.

Goed beheer en onderhoud van de rioleringen

Het verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan (vGRP) is een belangrijk hulpmiddel voor het maken van de juiste afwegingen op het terrein van bodembescherming, waterkwaliteit en rioleringszorg. In dit plan is niet alleen omschreven op welke wijze het riool in stand zal worden gehouden, hoe aan de wettelijke eisen, zoals de wet milieubeheer, wordt voldaan, maar ook hoe de gemeente omgaat met regenwater en grondwater. In juli 2018 heeft Kerkrade samen met de overige Parkstadgemeenten, het Waterschap Limburg en WML de ‘Samenwerkingsovereenkomst Waterketen Regio Parkstad’ ondertekend. Deze overeenkomst onderstreept de ambitie van Kerkrade en past in de structurele samenwerking tussen de regiogemeenten, het Waterschap en WML. Hoofddoel is om in samenwerking te komen tot een verantwoord, duurzaam en zo doelmatig mogelijk waterbeheer. In 2019 zal wederom met buurgemeenten een relining programma worden uitgevoerd, waarbij de gemeente Kerkrade als ambtelijk opdrachtgever zal fungeren.