Begroting 2019

4 Onderwijs

B. Speerpunten van beleid

Het mobiliteitsvraagstuk van de lokale leerlingen

Het mobiliteitsvraagstuk begint al bij onze jongste burgers. Zij moeten naar school en dienen dit op een veilige manier te kunnen doen. Voor die kinderen die door ziekte, een handicap of gedragsproblemen niet zelfstandig naar het verder weg gelegen speciaal onderwijs kunnen komen, is het dan ook een taak van de overheid te voorzien in leerlingenvervoer. De gemeente Kerkrade voorziet hierin. Ook wordt een ruimhartig beleid gehanteerd voor kinderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn en tijdelijk naar de Taalschool gaan. Door toenemende problematieken staat het leerlingenvervoer echter door de beperkte plaatsen in de bussen jaarlijks behoorlijk onder druk. Goede contacten met het onderwijs en ouders om de oudere kinderen toch zelfstandig naar school te laten gaan, zijn hierbij dan ook onontbeerlijk.
De ouders met kinderen op het primair onderwijs spelen echter vaak ook ongewild een negatieve rol in de verkeersveiligheid. Nog altijd zijn veel ouders helaas van mening dat zij hun kinderen het liefst tot voor de deur van het schoolgebouw met de auto moeten afleveren en ophalen. Dit heeft bij veel scholen vaak onveilige situaties rondom het schoolplein tot gevolg. In enkele gevallen hebben verkeersmaatregelen hierop enige positieve invloed gehad, maar in veel gevallen hebben maatregelen (inzet van handhaving en politie) vaak maar een tijdelijke invloed.
Tenslotte is het verder van belang om zaken als goed afgestemd openbaar vervoer (bus en trein) en veilige fietspaden in ogenschouw te nemen. Hierbij moet gedacht worden aan goed wegdek en verlichting, alsmede aan verkeersmaatregelen om de snelheid te beperken bij onoverzichtelijke punten. Ook het tijdig snoeien van groen kan hierbij een rol spelen.  Dit geldt vanzelfsprekend voor het vervoer van alle kinderen in Kerkrade, ongeacht of zij een school in Kerkrade bezoeken of daarbuiten.